Warmtepompen
Wat doet een warmtepomp?
Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke warmtebronnen, zoals buitenlucht, oppervlaktewater, ventilatielicht of grondwater. Deze bronnen zijn niet direct bruikbaar, maar vrijwel altijd kosteloos en onbeperkt beschikbaar. Met een warmtepomp kunt u deze warmte wel gebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van het tapwater en om uw woning verwarmen.
Hoe werken warmtepompen?
De meeste warmtepompen maken gebruik van de compressietechniek. Daarmee wordt de warmte uit de natuur gebruikt via een koelvloeistof die de warmte verplaatst. De koelvloeistof die hierbij wordt gebruikt, bereikt het kookpunt al bij een lage temperatuur, waarna het verdampt. Dit warmteproces kent drie stappen:
Stap 1
De koelvloeistof van de warmtepomp wordt naar een verdamper geleid die zich buiten het pand bevindt. Door het verschil in temperatuur neemt de vloeistof veel warmte uit de omgeving op, waarna de koelvloeistof op lage druk het kookpunt bereikt en verdampt.
Stap 2
De damp die hieruit ontstaat wordt vervolgens door de compressor samengeperst. Dit proces duurt voort totdat de damp een temperatuur bereikt die hoger is dan de lucht of het water van het centrale verwarmingssysteem.
Stap 3
Zodra de temperatuur hoog genoeg is, komt deze damp in de condensor terecht. Daar wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem. Vervolgens verlaagt het ontspanningsventiel de druk, waardoor de damp weer afkoelt. Als de damp daarna condenseert, wordt deze opnieuw een vloeistof en begint het proces opnieuw.